Logo uDolores.pl

Ciasto pomarańczowe

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Przepisów na ciasto z masą budyniową jest wiele, ale ja postanowiłam zrobić je inaczej, we własnym stylu. Mianowicie budyń ugotowałam na soku pomarańczowym. Ponieważ dzień wcześniej robiłam tatara, to pozostały mi białka, które postanowiłam wykorzystać, z czego powstała pyszna chrupiąca beza. Smak ciasta, jaki uzyskałam śmiało mogę określić jako rewelacyjny.

Składniki na biszkopt

Przepis na biszkopt znajdziesz tutaj.

Składniki na masę

  • 0.5 litra soku z pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka (białka wykorzystamy do zrobienia bezy)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 20 dkg masła (kostka)
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • 30 dkg cukru
  • szczypta soli
  • sok z połowy pomarańczy

Dodatkowo

  • 1 puszka mandarynek

Krok po kroku

  1. Z podanego przepisu przygotowujemy biszkopt , nasączamy go sokiem z mandarynek do którego dodajemy około 50 ml wody.

  2. Jedną szklankę soku i cukier (cukier puder pozostawiamy do ucierania) doprowadzamy do wrzenia, do drugiej dodajemy obie mąki i żółtka, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ją do wrzącego soku i mieszając czekamy aż zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  3. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Nadal miksując dodajemy po jednej łyżce budyniu.

  4. Białka które mają temperaturę pokojową ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej szklistej konsystencji. Masę umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy na papier, tworząc połączone z sobą bezy.

  5. Piekarnik nagrzanym do 110 stopni umieszczamy blat bezowy i suszymy przez 1,5 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pozostawiamy bezę na 30-40 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  6. Na nasączonego biszkopta wykładamy połowę masy, a na nią mandarynki, potem druga warstwa masy i bezowy blat. Zostawiamy ciasto w chłodnym miejscu na kilka godzin.