Serowe cudo
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
W trakcie sezonu zawsze staram się zamrozić sporą część owoców, tak abym zimą mogła tworzyć jakieś ciekawe i pyszny ciasta. Dlatego dziś moja propozycja na ciekawe ciasto z mrożonych truskawek. Zaskakująco aksamitne masy w połączeniu z owocami i puszystym biszkoptem zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki na biszkopt
- 4 duże jaja
- 12 dkg mąki
- 12 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok po Kroku
-
Oddzielamy jaja. Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie powoli dodając cukier.
-
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.
-
Następnie przerywamy ubijanie, drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę jajeczną z przesianą mąka z proszkiem.
-
Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Składniki na masę nr. 1
- 1/2 litra mleka
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jaja
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- Łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krok po Kroku
-
Mleko, cukier i masło doprowadzamy do wrzenia.
-
Śmietanę, jaja i mąkę mieszamy w misce i powoli wlewamy do gotującego się mleka.
-
Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Składniki na masę owocowa nr. 2
- 1 kg mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Krok po Kroku
-
Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy do momentu aż zmiękną. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiego musu.
-
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i łączymy z musem owocowym.
Składniki na masę serową nr. 3
- 1 kg sera w wiaderku
- 600 ml śmietany 30 %
- 6 łyżek cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodką masę lubicie)
- 2 łyżki żelatyny
Krok po Kroku
-
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier puder.
-
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody.
-
Do ubitej śmietany dodajemy ser i żelatynę i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z sokiem z połowy cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką.
Składanie ciasta – Krok po Kroku
-
Biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym i kolejno wykładamy masę nr 1, a na nią masę nr 2.
-
Na masę owocową układamy herbatniki na nią kajmak i masę serową nr 3.
-
Na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę.