Logo uDolores.pl

Serowe cudo

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Rozmiar blaszki: 35x25cm.

W trakcie sezonu zawsze staram się zamrozić sporą część owoców, tak abym zimą mogła tworzyć jakieś ciekawe i pyszny ciasta. Dlatego dziś moja propozycja na ciekawe ciasto z mrożonych truskawek. Zaskakująco aksamitne masy w połączeniu z owocami i puszystym biszkoptem zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.

Składniki na biszkopt

  • 4 duże jaja
  • 12 dkg mąki
  • 12 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krok po Kroku

  1. Oddzielamy jaja. Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie powoli dodając cukier.

  2. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.

  3. Następnie przerywamy ubijanie, drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę jajeczną z przesianą mąka z proszkiem.

  4. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.

Składniki na masę nr. 1

  • 1/2 litra mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • Łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krok po Kroku

  1. Mleko, cukier i masło doprowadzamy do wrzenia.

  2. Śmietanę, jaja i mąkę mieszamy w misce i powoli wlewamy do gotującego się mleka.

  3. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Składniki na masę owocowa nr. 2

  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Krok po Kroku

  1. Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy do momentu aż zmiękną. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiego musu.

  2. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i łączymy z musem owocowym.

Składniki na masę serową nr. 3

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 6 łyżek cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodką masę lubicie)
  • 2 łyżki żelatyny

Krok po Kroku

  1. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier puder.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody.

  3. Do ubitej śmietany dodajemy ser i żelatynę i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.

Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z sokiem z połowy cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką.

Składanie ciasta – Krok po Kroku

  1. Biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym i kolejno wykładamy masę nr 1, a na nią masę nr 2.

  2. Na masę owocową układamy herbatniki na nią kajmak i masę serową nr 3.

  3. Na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę.