Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Poza gotowaniem i pieczeniem moją kolejną pasją jest ogrodnictwo, tak więc dzisiejszą inspiracją na ciasto był rabarbar, który zadziwiająco pięknie obrodził. Nie pozostało mi nic innego, jak upiec tak uwielbianą przez całą rodzinę drożdżówkę. Ciasto wyszło jak zawsze puszyste i pachnące, a słodka i chrupiąca kruszonka uwieńczyła całość.
Składniki na rozczyn
-
50 ml ciepłego mleka
-
2 łyżki mąki
-
50g drożdży
-
1 łyżka cukru
Składnik na ciasto
-
550g mąki (u mnie typ 450)
-
1 szkl. ciepłego mleka (250ml.)
-
3/4 szklanki cukru
-
80g roztopionego masła
-
3 jajka
Dodatkowo
- 40/50 dkg oczyszczonego rabarbaru
PRZEPIS NA KRUSZONKĘ ZNAJDZIESZ TUTAJ
Krok po kroku
- Z podanych składników przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do przesianej mąki dodajemy rozczyn i ciepłe mleko. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy do reszty składników i rozpoczynamy wyrabianie.
- Kiedy składniki idealnie się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez kilka minut. Następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Kilkoma ruchami przebijamy wyrośnięte ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na około 15 min.
- Oczyszczony i pokrojony w kawałki rabarbar układamy na cieście i posypujemy przygotowaną kruszonką .
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra i dół), pieczemy około 50 min.