Logo uDolores.pl

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ ja na takie miałam ochotę.

Składniki na masę owocową

  • 60 dkg rabarbaru
  • 40 dkg truskawek
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl soku z cytryny
  • 20 dkg cukru

Składniki na ciasto

  • 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml)
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na kruszonkę

  • 3/4 szkl brązowego cukru
  • 5 dkg maki
  • 5 dkg mielonych migdałów
  • 7,5 dkg masła

Krok po Kroku

  1. Obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, truskawki oczyszczamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 min. Mąkę mieszamy w soku cytrynowym, wlewamy do owoców i mieszamy do momentu aż zgęstnieje, pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy z sobą i wkładamy do lodówki.

  3. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy rozdrobnione masło i siekamy. W misce mieszamy jajka z maślanką, dodajemy do mąki z masłem i szybkimi ruchami wyrabiamy, dzielimy na dwie części.

  4. Ręce moczymy w wodzie i staramy się dokładnie zakryć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wykładamy połowę masy owocowej, znowu ciasto a na nim pozostałą masę owocową. Całość posypujemy kruszonką.