Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ ja na takie miałam ochotę.
Składniki na masę owocową
- 60 dkg rabarbaru
- 40 dkg truskawek
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl soku z cytryny
- 20 dkg cukru
Składniki na ciasto
- 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml)
- 20 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 2 jajka
- 225 ml maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na kruszonkę
- 3/4 szkl brązowego cukru
- 5 dkg maki
- 5 dkg mielonych migdałów
- 7,5 dkg masła
Krok po Kroku
-
Obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, truskawki oczyszczamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 min. Mąkę mieszamy w soku cytrynowym, wlewamy do owoców i mieszamy do momentu aż zgęstnieje, pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy z sobą i wkładamy do lodówki.
-
Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy rozdrobnione masło i siekamy. W misce mieszamy jajka z maślanką, dodajemy do mąki z masłem i szybkimi ruchami wyrabiamy, dzielimy na dwie części.
-
Ręce moczymy w wodzie i staramy się dokładnie zakryć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wykładamy połowę masy owocowej, znowu ciasto a na nim pozostałą masę owocową. Całość posypujemy kruszonką.