Czas Przygotowania: 30 min
Czas Gotowania: 30 min
Gotowe w: 2 h
Liczba porcji: 15 bułeczek
 

Często piekę różnego rodzaju bułeczki, ale te podbiły serca mojej rodziny. Po pierwsze są niesamowicie pyszne, po drugie ziemniaki powodują, że są pulchne, a po trzecie na drugi dzień są nadal tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Co ciekawe, do włoskich bułeczek można użyć ziemniaków z obiadu 😉 .

Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki.

Składniki na bułeczki

  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg kaszy manny
  • 20 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 360 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży

Składniki do smarowania bułeczek

  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • Sól
  • Opcjonalnie:
  • Czarnuszka
  • Słonecznik
  • Parę suszonych pomidorów
  • Parę plasterków salami

Krok po Kroku

1Gotujemy ziemniaki, czekamy aż ostygną i przeciskamy przez praskę. Do bułeczek włoskich możemy wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu (mogą być nawet z koperkiem).

2Pozostałe składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę (będzie ona dość rzadka). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.

3Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Ciasto smarujemy oliwą z solą i oregano i posypujemy drobno pokrojonymi pomidorkami, salami, czarnuszką lub słonecznikiem.

4Gotowe bułeczki pozostawiamy na kilka minut żeby dać im wyrosnąć. Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 12-15 min.

Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz