Czas Przygotowania: 1,5 h
Czas Pieczenia: 11 min
Gotowe w: 2 h
Liczba porcji: 6 szt.
 

Istnieje wiele przepisów na chlebek pide, mój pochodzi od znajomego Turka i z wielu przepisów jakie do tej pory wypróbowałam, ten moim zdaniem jest idealny.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy (może być olej)
  • 2 łyżki masła
  • 25 gr. Drożdzy
  • 250 ml. Ciepłej wody

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki łączymy ( ja używam robota planetarnego)mieszamy przez około 10 min.


2Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż podwoi swoją objętosc.


3Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części formujemy w kulki i pozostawiamy na 15 min.


4Kulki wałkujemy na 0,5cm placki i smarujemy rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka, możemy posypać czarnuszką albo sezamem ( ja 4 posypałam czarnuszką, a pozostałe placki upiekłam posmarowane jajkiem). Pozostawiamy na kolejne 15 min.


5Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 11 min.


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz