Czas Przygotowania: 15 min
Czas Pieczenia: 1 h
Gotowe w: 1,15 h
Wielkość blaszki: 30cm x 25cm
 

Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się tak puszysty, że napewno zachwyci najbardziej wymagajacych smakoszy. Prosty w wykonaniu tak więc osoba, która twierdzi że nie potrafi piec, będzie mogła pochwalić sie udanym wypiekiem.

Składniki

  • Ser w wiaderku 1 kg
  • Jajka 5 szt.
  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 Budynie śmietankowe 2 szt.
  • Fix do śmietany
  • Herbatniki pokruszone 20 dkg.
  • Łyżka cacao
  • Pół kostki miękkiego masła

Składniki na polewe

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Krok po Kroku

1Pokruszone herbatniki łączymy z miękkim masłem i cacao. Powstałym ciastem wykładamy dno blaszki (prawdopodobnie będzie się troszkę kruszyć).

2Ser, żółtka jaj i mleko skondensowane mieszamy do połączenia składników.


3 Białka ubijamy na sztywną piane dodając fix do śmietany.


4Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy masę serową z ubitymi białkami.


5 Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik na 1 godz.


6 Należy pamiętać że sernik powinien pozostać w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu całkowitego wystudzenia.

7 Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. W tzw. kąpieli wodnej.


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz