Czas Przygotowania: 40 min
Czas Pieczenia: 45-50 min
Gotowe w:1:25 h
 

Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance.

Składniki

  • 270 ml maślanki
  • 150 ml letniej wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 200g mąki żytniej typ 2000
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • dwie garści łuskanego słonecznika
  • 100 gr mąki pszennej typ 1850

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki poza słonecznikiem łączę ze sobą (u mnie robot planetarny).


2Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ją wyrobionym ciastem, posypujemy słonecznikiem i lekko dociskamy ręką. Pozostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min.


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz