Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 45 min
Gotowe w: 1 h
Liczba porcji: 10 kawałków
 

Każdego dnia, chociażby w małej ilości, jemy pieczywo. Czasem mam wrażenie że nic innego nie robię tylko piekę chleb, ponieważ od kilku lat jem tylko swojski. Żeby nie było nudno często urozmaicam go różnymi dodatkami. Dziś przepis na chleb cebulowy, który nie dość że smakuje wybornie, to jeszcze zapachem zwala z nóg domowników.

Składniki

  • 1/2 kg mąki typ 650
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdzy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Czubata łyżka masła
  • Około 30 dkg cebuli (można użyć gotowej prażonej cebuli )
  • Szczypta czerwonej papryki

Krok po Kroku

1Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle a następnie przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem kuchennym.


2Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez około 10 min.


3Wkładamy wyrobione ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.


4Wierzch ciasta posypujemy ziarnem np. dyni. Robimy to dlatego, ponieważ cebula może znależć sie na wierzchu i może sie przypalić w trakcie pieczenia. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na około 25 min.

5Kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki, podkręcamy temperaturę piekarnika do 185 stopni i pieczemy przez około 45 min.

Życzę smacznego!


Zapraszam również do sprawdzenia mojego chleba pszenno-żytniego.

Dodaj komentarz