Czas Przygotowania: 1 h 45 min
Czas Gotowania: 15 min
Gotowe w: 2 h
Liczba porcji: około 13 pączków
 

Ponieważ za kilka dni tłusty czwartek postanowiłam podzielić sie sprawdzonym przepisem na puszyste pączki.

Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek.

Składniki

  • 45 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 5 dkg masła
  • 1 szkl mleka
  • 5 dkg cukru
  • Szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • Marmolada różana lub powidła śliwkowe
  • Zależnie od upodobań

Krok po Kroku

1Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, szczyptą cukru i około 15 dkg mąki. Powstały rozczyn pozostawić na jakieś 20 min.

2Rozczyn dodajemy do reszty mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy przez kilka minut (ja używam robota planetarnego). Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy jeszcze przez około 5 min.

3Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przebijamy i wykładamy na stolnicę. Formujemy kólki i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne kilka minut aż ponownie wyrośnie.

4Podniesione kulki spłaszczamy w ręku i łyżeczką nakładamy marmoladę. Zawijamy w sposób pokazany na filmie. Pozostawiamy na kolejnych kilka minut do wyrośnięcia.

5Na rozgrzewamy smalec delikatnie kładziemy pączki i smażymy na złoty kolor. Po kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę.

6Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Lukier

Sok z 1 cytryny ucieramy z 100 gr cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka

Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz