Czas Przygotowania:1 godz.
Czas Pieczenia: 45 min
Gotowe w: 1,45 h
Rozmiar Blaszki: 34X24 cm.
 

Przepis na to ciasto jest już w moim rodzinnym domu od ponad 30 lat, tak więc śmiało mogę powiedzieć że jest on sprawdzony. Tym razem zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale zapewniam, że można go piec również z innymi owocami. Jak zawsze chciałam dodać coś od siebie, więc dodałam jeszczę frużelinę rabarbarową.

Składniki na ciasto

  • 3 żółtka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru

Składniki na pianę

  • 3 pozostałe białka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Składniki na frużelinę

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru

Przepis na frużelinę

1Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar i cukier i czekamy aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.


2Całość blendujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w łyżce wody i dodajemy do wrzącej owocowej masy. Po chwili dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.


Krok po Kroku

1Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


2Ciasto wykładamy na dno blaszki, układamy na nim owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.

3 Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie dodając cukier w małymi porcjami.


4Po upływie 30 min wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy go ubitą pianą


5Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.



6Na wystudzone ciasto dajemy frużelinę.


Życzę smacznego!

Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

el

Dodaj komentarz