Czas Przygotowania: 1 h 40 min
Czas Gotowania: 20 min
Gotowe w: 2 h
 

Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały wolny czas. Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową.

Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek wielkości L
  • 10 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Tortownice
  • 22cm i 17cm

Pieczenie biszkopta – Krok po Kroku

1Do wysokiej miski wbijamy białka jaj (żółtka pozostawiamy w oddzielnej misce) i ubijamy je dodając jednocześnie cukier małymi partiami. Do sztywnej masy dodajemy żółtka, a na konieć dodajemy mąke z wymieszanymi mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tak, aby nie zniszczyć puszystej konsystencji uzyskanej poprzez ubicie białek.

2Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie delikatnie równamy (nie powinniśmy smarować boków foremki, ponieważ ciasto wspina sie i zaczepia o brzegi).

3Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy obie foremki naraz. Pieczemy około 20-30 min. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia i nożem delikatnie odcinamy brzegi biszkoptu. Biszkopty wykładamy na lnianą ściereczkę. Spód powinien odchodzić idealnie, dzięki temu, że na dnie foremki znajdował się papier.

Składniki na masę

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1/2 kg serka homogonizowanego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 gr mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • Ilość można zmienić zależnie od tego jak bardzo słodkie masy lubicie

Masa – Krok po Kroku

1Śmietane ubijamy na sztywno dodajac małymi porcjami cukier puder. Następnie mieszając powoli łyżką dodajemy ser.

2Galaretkę rozpuszczamy w niepełnych dwóch szklankach wrzatku i mieszamy do czasu aż sie rozpuści. Do galaretki wrzucamy zamrożone truskawki.

Składanie tortu – Krok po Kroku

1Biszkopty przecinamy w pół. Na spód pierwszego wykładamy część galaretki z truskawkami a pomiędzy układamy plasterki banana tak, aby zostały pokryte galaretką (jeśli pozostaną odkryte zrobią się czarne). Następnie wykładamy część masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na przygotowany większy biszkopt kładziemy na środek łyżkę masy (robimy to po to aby góra torta nie oddzielała sie od spodu).

2Czynność powtarzamy. Pozostaje nam tylko ładnie udekorować torta. Ze względu na użyte składniki, ja użyłam banana i ciemne winogrona.

Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta.

Pozostaje mi tylko życzyć Wam udanego wypieku i oby tak smakował jak nam!!!

 

Dodaj komentarz