Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 45 min
Gotowe w: 1 h
Liczba porcji: 10 kawałków
 

Babka szybkościowiec gości na naszym rodzinnym stole już od przeszło 20 lat. Przepis otrzymałam od Pana Gienka, który był sąsiadem mojej babci. Niesamowicie zadziwiło mnie, że starszy jegomość potrafił upiec tak smaczną babkę. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba i dzięki mocy internetu szybkościowiec pana Gienka będzie powielany jeszcze przez kolejnych kilkadziesiąt lat.

Podstawowym składnikiem jest dżem, co nadaje ciastu wilgotności. Moje dzisiejsze ciasto zrobiłam z powidłami śliwkowymi własnego wyrobu.

Składniki

  • 1/2 słoika dżemu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cacao
  • 1 łyżeczka sody

Krok po Kroku

1W mleku rozpuszczamy masło i cukier. Zostawiamy do ostudzenia.


2Dodajemy reszte składników i wszystko razem miksujemy.


3Masę wylewamy do formy. Ja używam specjalnej foremki silikonowej. Babkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 min.

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kliknij tutaj żeby zobaczyć przepis na tort migdałowy z owocami.

Życzę smacznego!


2 KOMENTARZE

Dodaj komentarz