Czas Przygotowania: 2 h
Wymiary blaszki: 35×25 cm
 

W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto. Ser w wiaderku zalegał w lodówce i postanowiłam go użyć w moim serowym cudzie.

Składniki na biszkopt

  • 4 duże jaja
  • 12 dkg mąki
  • 12 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krok po Kroku

1Oddzielamy jaja. Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie powoli dodając cukier.


2Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.


3Następnie przerywamy ubijanie, drewnianą łyźką delikatnie mieszamy masę jajeczną z przesianą mąka z proszkiem.

4Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


5Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.


Składniki na masę nr. 1

  • 1/2 litra mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • Łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krok po Kroku

1Mleko, cukier i masło doprowadzamy do wrzenia.


2Śmietanę, jaja i mąkę mieszamy w misce i powoli wlewamy do gotującego się mleka.


3Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.


Składniki na masę owocowa nr. 2

  • 1 kg mrożonych owoców (ja użyłam maliny)
  • 2 galaretki malinowe

Krok po Kroku

1Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy do momentu aż zmiękną. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiego musu.


2Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i łączymy z musem owocowym.


Składniki na masę serową nr. 3

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 6 łyźek cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodką masę lubicie)
  • 2 łyżki żelatyny

Krok po Kroku

1Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier puder.


2Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody.


3Do ubitej smietamy dodajemy ser i żelatyne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.

Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z połówką cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką.

Składanie ciasta – Krok po Kroku

1Biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym i kolejno wykładamy masę nr 1, a na nią masę nr 2.


2Na masę owocową układamy herbatniki na nią kajmak i masę serową nr 3.


3Na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz