Gotowe w: 2 h
Czas pieczenia: 45 min
Czas gotowania: 20 min
Wielkość blaszki: 34/23 cm
 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami na stołach będą królować mazurki, baby, serniki dlatego dziś przepis na sernik gotowany. Oczywiście nie byłabym sobą pozostawiając przepis w orginalnej formie, dlatego przedstawiam wam moją wersję sernika gotowanego.

Składniki na ciasto

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 125 g margaryny
  • 3 szklanki mąki

Krok po Kroku

1Do mąki dodajemy margarynę, i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników: cukier puder, jajka oraz amoniak wymieszany ze śmietaną.

2Wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 20 minut


3Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do takiej samej, prostokątnej formy, i pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki na masę

  • 1 kg sera (może być w wiaderku)
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego

Krok po Kroku

1Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem.


2Do garnka dodajemy ser, 2 jajka oraz budyń i energicznie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.


3Upieczone wcześniej placki ciasta przekładamy gorącą masą.


4Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej zostawić na całą noc).


Składniki na polewę

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyźki cacao
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany 30 %

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki rożpuszczamy w garnku, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.


2Ciasto pokrywamy polewą.


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz