Czas Przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 50 min
Gotowe w: 1,5 h
Liczba porcji: 1 bochenek
 

Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie przypomina tego, który ja pamiętam z moich czasów dzieciństwa. Mój dziadek był piekarzem i z pełną świadomością mogę odwołać sie do pachnącego smacznego chleba, który gościł na naszym stole każdego dnia. Od dłuższego czasu piekę sama chleb i dziś pragnę podzielić sie kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku.

Składniki

  • 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 550 gr mąki pszennej typ 650
  • 27 gr. drożdzy
  • 1/2 litra letniego zakwasu do żurku
  • dwie łyżeczki soli
  • dwie łyżki masła

Krok po Kroku

1Wszystkie odmierzone składniki wkładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez 10 min.


2Lnianą ścierkę obsypuję sporą ilością mąki, wykładamy na nią ciasto, następnie delikatnie przekładamy do naczynia i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na około 30 min. (może być troszkę dłużej)


3Wyrośnięty chleb wyciągamy z piekarnika i podkręcamy temperaturę do 220 stopni i umieszczamy wewnątrz naczynie żaroodporne wraz z pokrywką.


4 Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednia temperaturę, wyciągamy naczynie i delikatnie przekładmy wyrośniete ciasto, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.


5Szybko wkładamy naczynię z chlebem i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min. Po upływie tego czasu ściągamy pokrywkę i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 20 min.

Chlebek jest już gotowy!

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz