Czas Przygotowania: 30 min
Czas Gotowania: 40 min
Gotowe w: 1 h 10 min

Liczba porcji: 10

 

Dziś przepis na przepyszną rybę po Meksykańsku. Tutaj nadmienię, że to kolejna potrawa która zawsze towarzyszy nam w święta i znika w mgnieniu oka! 🙂 Dlatego właśnie musiałam zrobić zdjęcie bardzo szybko, bo mogłoby się okazać żę cała ryba została zjedzona przez domowników.

Składniki na rybę

  • 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza (co kto lubi 🙂 )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Pół słoika ogórków konserwowych
  • 1 papryka
  • Puszka kukurydzy
  • Mąka

Składniki na zalewę

  • Pół szklanki oleju
  • 6 łyżek octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki ketchupu Pudliszki (wielbiciele ostrego jedzenia mogą użyć ostrego)
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Sól do smaku

Krok po Kroku

1Filety rybne kroimy na 3 części, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia ryby należy pamiętać o tym aby tłuszcz był dobrze rozgrzany ponieważ ryba w zbyt zimnym zamiast smażyć się będzie „piła” tłuszcz i stracimy smak pysznej soczystej ryby.

2Wszystkie składniki na zalewę gotujemy kilka minut.


3Cebulę paprykę i ogórki kroimy w plasterki


4W głębokim naczyniu układamy kawałki ryb, posypujemy cebulą, ogórkami, papryką i kukurydzą. Warstwy układamy do wyczerpania składników. Na koniec wylewamy cały sos i szczelnie przykrywamy. Naczynie wkładamy do lodówki żeby przeszło smakiem. Najlepiej smakują dopiero na drugi lub trzeci dzień, więc polecam zrobić na zapas 🙂 .

Po więcej przepisów zapraszam na uDolores.pl.

Życzę smacznego!

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Dodaj komentarz