Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 2 h
 

Kupiłam dziś brokuł Piękny zielony więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić sałatkę tak więc zabieramy się do pracy.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy (można zamienić na czerwoną fasolę)
  • 20dkg pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • Jogurt grecki
  • Pieprz

Krok po Kroku

1Do garnka z wrzącą wodą (około 3 litrów) dodajemy łyżkę soli i łyżkę cukru i wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy przez około 3 minuty. Jednocześnie gotujemy jaja na twardo.

2Przygotowujemy miske z zimną wodą i lodem. Łyżką cedzakową przekładamy brokuła do miski, a po ostudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem.

3Jaja obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ser feta kroimy w 1 cm kostkę, a pomidorki w ćwiartki.

4W misce na sałatke przygotowujemy sos składający się z jogurtu greckiego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy pieprz i mieszamy wszystkie składniki.

W przepisie nie podaję soli ponieważ ser powinien zrobić swoje.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz