Czas Przygotowania: 10 min
Gotowe w: 10 min
Liczba porcji: 6
 

Dziś chcę się podzielić przepisem na surówkę śmietnik która bardzo często gości na naszym stole. Nie pamiętam kto zrobił ją jako pierwszy, ale wydaje mi się, że przepis jest autorstwa siostry mojego męża. Natomiast nazwę zawdzięcza temu że można do niej dodać wszystkie możliwe warzywa a jeżeli któregoś brakuje tez nic się nie stanie.

Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki.

Składniki

  • 0.5 kg kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie pomidory
  • 1 długi ogórek
  • Pół czerwonej papryki
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek rzodkiewki
  • Saszetka sosu Knor o smaku koperkowo-ziołowy bez konserwantów
  • 3 łyżki majonezu

Krok po Kroku

1Kapuste kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.

2Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszany z saszetką sosu. Odstawiamy surówkę na kilka minut do lodówki.

Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki.

Majonez w tym przepisie może zostać zastąpiony oliwą.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz