Czas Przygotowania: 20 min
Gotowe w: 2:20 h
Liczba porcji: 4 osoby
 

Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna.

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej
  • 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 mała cebula
  • majonez, sól, pieprz do smaku.

Krok po Kroku

1Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną wodą i kroimy w 1,5 cm kawałki.

2Śledzie kroimy w 1,5 cm paski, cebulę w drobną kostke.


3Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce.

4Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz