Czas Przygotowania: 10 min
Czas Gotowania: 30 min
Gotowe w: 40 min
Liczba porcji: 5 porcji
 

Szybka i pyszna sałatka ryżowa, która sprawdza sie na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu często robiona bez okazji. Kilka produktów, kilka minut roboty i możemy zachwycać się jej smakiem.

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • Puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

1Filet gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 min. Ugotowaną pierś wyciągamy i studzimy. Nastepnie do tej samej wody wkładamy ryż (dzięki temu pozostanie sypki i będzie miał przyjemny posmak mięsa) i gotujemy według czasu zaleconego przez producenta.


2Ostudzonego fileta kroimi w około 1,5 cm kostkę, a w nieco mniejszą kostkę kroimy paprykę.


3Do miski wsypujemy ryż, dodajemy mięso, paprykę, kukurydzę i pokrojony szczypiorek. Sałatkę łączymy za pomocą majonezu. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Osobom którę chcą żjeść fit, polecam zamiane majonezu na jogurt naturany z dodatkiem musztardy. Wtedy nasza sałatka ryżowa będzie miała mniej kalorii.

Życzę smacznego!


Po więcej przepisów na sałatki zapraszam na uDolores.pl/sałatki.

Dodaj komentarz