Logo uDolores.pl

Zimowa sałatka z białej kapusty

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Bardzo lubię sałatkę z kapusty i papryki dlatego każdego roku obowiązkowo musi zagościć w mojej piwnicy, tak więc dzisiaj kolejny stary, wypróbowany przepis.

Składniki

  • 2.5 kg białej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg czerwonej papryki
  • 1.5 łyżki soli

Składniki na zalewę

  • 0.5 litra octu 10%
  • 2 litry wody
  • 30 dkg cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Krok po Kroku

  1. Kapustę szatkujemy, dodajemy 1 łyżkę soli i pozostawiamy na noc. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra, dodajemy pozostałą sól i odkładamy na godzinę do czasu, aż zmięknie.

  2. Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka kapustę. Gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy posoloną cebulę, marchewkę startą na grubych oczkach i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojoną w paski paprykę.

  3. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem (ja nie pasteryzuję).