Zimowa sałatka z białej kapusty
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Bardzo lubię sałatkę z kapusty i papryki dlatego każdego roku obowiązkowo musi zagościć w mojej piwnicy, tak więc dzisiaj kolejny stary, wypróbowany przepis.
Składniki
- 2.5 kg białej kapusty
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 0.5 kg czerwonej papryki
- 1.5 łyżki soli
Składniki na zalewę
- 0.5 litra octu 10%
- 2 litry wody
- 30 dkg cukru
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka ziela angielskiego
Krok po Kroku
-
Kapustę szatkujemy, dodajemy 1 łyżkę soli i pozostawiamy na noc. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra, dodajemy pozostałą sól i odkładamy na godzinę do czasu, aż zmięknie.
-
Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka kapustę. Gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy posoloną cebulę, marchewkę startą na grubych oczkach i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
-
Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem (ja nie pasteryzuję).