Ziarenka kawy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Szperając po starych zeszytach z przepisami natknęłam się na ciastka o nazwie ziarenka kawy. Byłam bardzo ciekawa jak smakują, no i muszę przyznać, że są naprawdę wyśmienite! Rodzinka zjadła wszystkie w kilka minut. Atrybutem tych ciekawych ciasteczek jest to, że są gotowe w kilka minut, a minusem jest to, że w tak samym krótkim czasie znikają ze stołu.
Składniki
- 6 dkg masła
- 100 ml śmietany
- 10 dkg cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki kakao
- 20 dkg. mąki
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do formowania
Krok po Kroku
-
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.
-
Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do miski ze składnikami.
-
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystkie produkty i wyrabiamy ciasto (będzie się troszkę lepiło do rąk).
-
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie smarujemy ręce olejem i formujemy kulki które układamy na pergaminie. Przyciskając środek drewnianą wykałaczką nadajemy jej wygląd ziarenka kawy. Pieczemy około 15 min.