Zapiekanka z brokułami i sosem beszamelowym
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokułami był mój ostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne muffiny ziemniaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje muffin, i przenieść ten patent na zapiekankę. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie ! Sosem który będzie idealnie pasował do tej kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie.
Składniki
- 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
- 1 brokuł około 0,5 kg
- Duża śmietana 30%
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- Kulka sera mozzarella
- Sól, cukier, gałka muszkatołowa
Krok po Kroku
-
Pokrojone w plasterki ziemniaki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut. Następnie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą.
-
Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż zrobi się szklista. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
-
Do garnka z wrzącą wodą dodajemy sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
-
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokuł. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozzarella.
-
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min.