Logo uDolores.pl

Zapiekanka z brokułami i sosem beszamelowym

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokułami był mój ostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne muffiny ziemniaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje muffin, i przenieść ten patent na zapiekankę. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie ! Sosem który będzie idealnie pasował do tej kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie.

Składniki

  • 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 1 brokuł około 0,5 kg
  • Duża śmietana 30%
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Kulka sera mozzarella
  • Sól, cukier, gałka muszkatołowa

Krok po Kroku

  1. Pokrojone w plasterki ziemniaki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut. Następnie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą.

  2. Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż zrobi się szklista. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

  3. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokuł. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozzarella.

  5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min.