Wytrawne faworki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Ponieważ nie każdy lubi słodkości a również chciałby świętować tłusty czwartek, wytrawne faworki będą idealną propozycją. Bardzo proste w wykonaniu – wystarczą zaledwie 4 składniki i możemy zajadać. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od waszego gustu, ja zrobiłam wersję podstawową natomiast wam proponuję eksperymentować np. z dodatkiem kminku, czarnuszki lub nawet płatków chili. Przygotowane faworki jemy na gorąco, a najlepiej smakują z różnego rodzaju dipami. Dzisiaj podałam je z sosem czosnkowym, ale syn uważa, że jemu bardziej smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym.
Składniki
- 1/2 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 20 dkg twardego sera cheddar, gouda
- 40 dkg mąki (ilość mąki uzależniona jest od wilgotności ziemniaków)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy, podsypując mąką wałkujemy. Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm. Nacinamy na środku i formujemy faworka.
-
Rozgrzewamy olej, wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron.
-
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy posypane startym na tarce o małych oczkach żółtym serem albo z ulubionymi dipem.