Logo uDolores.pl

Wytrawne faworki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ponieważ nie każdy lubi słodkości a również chciałby świętować tłusty czwartek, wytrawne faworki będą idealną propozycją. Bardzo proste w wykonaniu – wystarczą zaledwie 4 składniki i możemy zajadać. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od waszego gustu, ja zrobiłam wersję podstawową natomiast wam proponuję eksperymentować np. z dodatkiem kminku, czarnuszki lub nawet płatków chili. Przygotowane faworki jemy na gorąco, a najlepiej smakują z różnego rodzaju dipami. Dzisiaj podałam je z sosem czosnkowym, ale syn uważa, że jemu bardziej smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym.

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 20 dkg twardego sera cheddar, gouda
  • 40 dkg mąki (ilość mąki uzależniona jest od wilgotności ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy, podsypując mąką wałkujemy. Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm. Nacinamy na środku i formujemy faworka.

  2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron.

  3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy posypane startym na tarce o małych oczkach żółtym serem albo z ulubionymi dipem.