Logo uDolores.pl

Wyśmienite penne ze szparagami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Sezon szparagowy w pełni, tak więc trzeba wykorzystać ten fakt i ugotować makaron ze szparagami. Jest to danie, które można podać na obiad czy też kolację.

Składniki

  • 40 dkg. makaronu penne
  • 1/2 kg szparagów
  • 20 dkg. surowej wędzonej szynki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200ml. Śmietany
  • 1 łyżka stołowa koncentratu
  • Pęczek bazyli
  • Sól i chili do smaku

Krok po Kroku

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta (al dente)

  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Szparagi obieramy i kroimy skośnie na nieduże kawałki. Szynkę również w kostkę.

  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, rozdrobniony czosnek, szparagi i szynkę i krótko wszystko przesmażamy.

  4. Mieszamy śmietanę z koncentratem i wlewamy na patelnię, gotujemy jeszcze przez chwilę do momenty, aż sos zrobi się zawiesisty.

  5. Ugotowany makaron łączymy na patelni z sosem i posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku