Wyśmienite penne ze szparagami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sezon szparagowy w pełni, tak więc trzeba wykorzystać ten fakt i ugotować makaron ze szparagami. Jest to danie, które można podać na obiad czy też kolację.
Składniki
- 40 dkg. makaronu penne
- 1/2 kg szparagów
- 20 dkg. surowej wędzonej szynki
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200ml. Śmietany
- 1 łyżka stołowa koncentratu
- Pęczek bazyli
- Sól i chili do smaku
Krok po Kroku
-
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta (al dente)
-
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Szparagi obieramy i kroimy skośnie na nieduże kawałki. Szynkę również w kostkę.
-
Na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, rozdrobniony czosnek, szparagi i szynkę i krótko wszystko przesmażamy.
-
Mieszamy śmietanę z koncentratem i wlewamy na patelnię, gotujemy jeszcze przez chwilę do momenty, aż sos zrobi się zawiesisty.
-
Ugotowany makaron łączymy na patelni z sosem i posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku