Wyborne polędwiczki wieprzowe
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Każda kucharz ma swój sposób na przygotowanie polędwiczki i tak też jest w moim przypadku. Miałam wiele prób i nie wstydzę się powiedzieć, że zazwyczaj tylko pies był zainteresowany przesuszonym kawałkiem mięsa. Któregoś pięknego dnia okazało się, że doszłam do perfekcji i od tamtej pory polędwiczka często gości na naszym stole. Czasem dla odmiany używam aromatyzowanej soli, dzięki czemu ta sama potrawa występuje w nowej odsłonie.
Składniki
- 1 polędwiczka
- Sól gruboziarnista
- Pieprz
- Odrobina oleju
Krok po Kroku
-
Umytą polędwiczkę oczyszczamy z błonek, deskę do krojenia posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy mięso.
-
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony przez około 2 min na złoty kolor (ogień ma być bardzo mocny, a zapach z patelni będzie przypominał spaleniznę).
-
Ściągamy polędwicę z ognia, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 min.
-
Polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na około 2-3 minuty żeby odpoczęła. Odwijamy z folii i serwujemy.