Logo uDolores.pl

Wołowina z warzywami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

W mojej lodówce leżał piękny kawałek wołowiny a ja pierwszy raz od dawna miałam pustkę w głowie co z niej przygotować. Po chwili zastanowienia wpadł mi pomysł na wołowinę w warzywach. Jak już wszystko było gotowe domownicy stwierdzili, że wyszło rewelacyjne, dlatego szybko spisałam składniki i zdecydowałam, że przepis trafi na mojego bloga. Mam nadzieję, że zainspiruję was i zdecydujecie się ugotować ją u siebie w domu. Przepis nie jest skomplikowany i zapewniam, że na pewno będzie wam smakował. Myślę, że sposób w jaki go podałam jest dość oryginalny, ponieważ użyłam naleśników ze śniadania.

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny (ja użyłam karku wołowego)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 30 dkg. kapusty pekińskiej
  • 1 mały bakłażan
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 cebule szalotki (można użyć zwykłej cebuli)
  • 1/2 puszki pomidorów pelati
  • Olej do smażenia mięsa
  • Płaska łyżeczka świeżego imbiru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Szczypta kminku mielonego
  • Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • Kilka gałązek kolendry
  • Sól, chili do smaku

Krok po Kroku

  1. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki wzdłuż włókien i smażymy na gorącym oleju (wrzucamy małymi partiami tak, aby mięso lekko się podsmażyło). Łyżką cedzakową przekładamy mięso do garnka podlewamy wodą i dusimy do czasu, aż będzie miękka (czas gotowania zależy od gatunku mięsa). Pamiętajcie, żeby nie dodawać soli, ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało.

  2. Cebulę kroimy na 1 cm kawałki, marchewkę w słupki, kapustę i bakłażana w kostkę 2 cm oraz paprykę w kostkę 1,5 cm. Ponieważ moja rodzina nie lubi skórek z papryki, ja obieram ją obieraczką do jarzyn.

  3. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, podsmażymy cebulę i po kilku minutach dodajemy marchewkę po kolejnych kilku pomidory, bakłażana, paprykę i kapustę.

  4. Do miękkiego odparowanego mięsa dodajemy warzywa, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, natomiast sól dodajemy na końcu pamiętając, że sos sojowy jest słony.

  5. Wołowinę w warzywach podajemy z makaronem lub kluseczkami. Ja użyłam naleśników pokrojonych w szerokie paski, posypane kolendrą.