Warzywny kawior
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 2 godziny
Kawior warzywny jest niesamowicie ciekawym dodatkiem do mięs. Myślę, że zachwyci wszystkich smakoszy warzywnych dodatków. Jest on ciekawą alternatywą dla wielbicieli ćwikły oraz ajvaru.
Składniki
- 25 dkg. cukinii
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 średniej wielkości papryka
- 25 gr oleju
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 20 gr. ostrego keczupu
- Sól do smaku
- Ocet do smaku (ja daję około 2 łyżek)
Krok po Kroku
-
Wszystkie warzywa obieramy. Cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
-
Cebulę i cukinię podsmażamy na oleju i dodajemy marchewkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez kilka minut.
-
Do powstałej masy dodajemy keczup, sól i starte na drobnej tarce buraki. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Na kilka minut przed końcem dodajemy rozdrobniony czosnek, pietruszkę i zioła.
-
Warzywny kawior przechowujemy w szklanym słoiku w lodówce.