Turyńskie ciasto ze śliwkami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Przeglądając strony internetowe natknęłam się na ciasto które wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam je upiec. Zaintrygowało mnie połączenie ciasta drożdżowego masy serowej i śliwek.
Składniki na ciasto
- 125 ml letniego mleka
- 75gr. roztopionego masła
- 50 gr. cukru
- szczypta soli
- 25 gr świeżych drożdży (10 gr. Suchych)
- 1 jajko
- 325 gr mąki
Składniki na masę twarogową
- 500 gr twarogu
- 125ml mleka
- 1 jajko
- 75 gr cukru
- 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
- 600 gr śliwek
Składniki na warstwę śmietanową
-
500 ml kwaśnej śmietany
-
2 jajka
-
25 gr mąki
-
50 gr cukru
-
Krok po Kroku
-
Z podanych składników robimy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Ser mielimy w maszynce na drobnym sicie i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
-
Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy na 4 części.
-
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dnie blaszki wykładając również jej boki ( około 2 cm.) nakładamy masę serową a na nią pokrojone śliwki.
-
Wszystkie składniki masy śmietanowej łączymy i wylewamy na warstwę śliwek.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 min.