Logo uDolores.pl

Turyńskie ciasto ze śliwkami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Rozmiar blaszki: 33x22cm.

Przeglądając strony internetowe natknęłam się na ciasto które wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam je upiec. Zaintrygowało mnie połączenie ciasta drożdżowego masy serowej i śliwek.

Składniki na ciasto

  • 125 ml letniego mleka
  • 75gr. roztopionego masła
  • 50 gr. cukru
  • szczypta soli
  • 25 gr świeżych drożdży (10 gr. Suchych)
  • 1 jajko
  • 325 gr mąki

Składniki na masę twarogową

  • 500 gr twarogu
  • 125ml mleka
  • 1 jajko
  • 75 gr cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • 600 gr śliwek

Składniki na warstwę śmietanową

  • 500 ml kwaśnej śmietany

  • 2 jajka

  • 25 gr mąki

  • 50 gr cukru

  • Krok po Kroku

  1. Z podanych składników robimy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Ser mielimy w maszynce na drobnym sicie i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

  3. Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy na 4 części.

  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dnie blaszki wykładając również jej boki ( około 2 cm.) nakładamy masę serową a na nią pokrojone śliwki.

  5. Wszystkie składniki masy śmietanowej łączymy i wylewamy na warstwę śliwek.

  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 min.