Turecki chleb pide
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Turecki chleb pide gości w moim domu już od wielu lat. Jest rewelacyjnym dodatkiem do wielu potraw, a ja sama najczęściej podaję go z kurczakiem curry. To w jaki sposób go podacie jest tylko i wyłącznie Waszą inicjatywą. Nieskromnie przyznam, że ilekroć zaserwuję go swoim gościom, za każdym razem ochów i achów nie ma końca. Dlatego właśnie uznałam, że czas podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Ciasto jest dość rzadkie, tak więc nie potrzeba wiele siły aby je wyrobić. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Myślę, że ten przepis również u was pozostanie oznaczony jako ten szybki, prosty i sprawdzony.
Składniki
- 1kg mąki
- 750 ml ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju (kilka łyżek dodatkowo do formowania)
- 10 dkg drożdży (dwie paczki suchych)
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy przez chwilę aż do połączenia składników (ciasto będzie dość rzadkie).
-
Ręce smarujemy olejem, ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy ciasto w kształt dysku o wysokości 2-3cm.
-
Przygotowane chleby pozostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Przed rozpoczęciem pieczenia możemy zrobić kilka zagłębień palcem lub posmarować chleb mlekiem i posypać sezamem.
-
Pieczemy około 30 min w temp około 220 stopni