Logo uDolores.pl

Turecki chleb pide

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Turecki chleb pide gości w moim domu już od wielu lat. Jest rewelacyjnym dodatkiem do wielu potraw, a ja sama najczęściej podaję go z kurczakiem curry. To w jaki sposób go podacie jest tylko i wyłącznie Waszą inicjatywą. Nieskromnie przyznam, że ilekroć zaserwuję go swoim gościom, za każdym razem ochów i achów nie ma końca. Dlatego właśnie uznałam, że czas podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Ciasto jest dość rzadkie, tak więc nie potrzeba wiele siły aby je wyrobić. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Myślę, że ten przepis również u was pozostanie oznaczony jako ten szybki, prosty i sprawdzony.

Składniki

  • 1kg mąki
  • 750 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju (kilka łyżek dodatkowo do formowania)
  • 10 dkg drożdży (dwie paczki suchych)

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy przez chwilę aż do połączenia składników (ciasto będzie dość rzadkie).

  2. Ręce smarujemy olejem, ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy ciasto w kształt dysku o wysokości 2-3cm.

  3. Przygotowane chleby pozostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Przed rozpoczęciem pieczenia możemy zrobić kilka zagłębień palcem lub posmarować chleb mlekiem i posypać sezamem.

  4. Pieczemy około 30 min w temp około 220 stopni