Logo uDolores.pl

Szybkościowiec pana Gienka

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Babka szybkościowiec gości na naszym rodzinnym stole już od przeszło 20 lat. Przepis otrzymałam od Pana Gienka, który był sąsiadem mojej babci. Zadziwiło mnie, że starszy jegomość potrafił upiec tak smaczną babkę. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba i dzięki mocy internetu szybkościowiec pana Gienka będzie powielany jeszcze przez kolejnych kilkadziesiąt lat. Jednym z kilku składników jest dżem, który nadaje wilgotności. Moje dzisiejsze ciasto zrobiłam z powidłami śliwkowymi własnego wyrobu.

Składniki

  • 1/2 słoika dżemu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Krok po Kroku

  1. W mleku rozpuszczamy masło i cukier. Zostawiamy do ostudzenia.

  2. Dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy.

  3. Masę wylewamy do formy. Ja używam specjalnej foremki silikonowej. Babkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 min.

*Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.