Szybkie ciasto z mrożonymi śliwkami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Szybkie ciasto ze śliwkami to kolejny wiekowy przepis, ale tym razem pochodzi z przepisowego zeszytu mojej mamy. Potrzebujemy zaledwie kilku minut, aby je przygotować. Dodatek owoców powoduje, że nawet zimą mamy wrażenie że sezon na śliwki oraz truskawki jest w pełni. Wystarczy 1 kg mrożonych owoców, odrobinę szczerych chęci i mamy coś pysznego! Ciasto jest wilgotne, owoce, lekko kwaskowe, a słodycz zawdzięczamy kruszonce która wypełnia całą kompozycję. *Przygotowanie rozpoczynamy od kruszonki, ponieważ w tym czasie kiedy ona będzie odpoczywała w lodówce, będziemy mieli czas na przygotowanie ciasta.
Składniki
- 25 dkg masła
- 22 dkg cukru
- 34 dkg mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku dopieczenia
- 4-6 łyżek mleka
- 3 jaja
- 1 kg mrożonych śliwek (można użyć innych mrożonych owoców )
Składniki na kruszonkę
- 10 dkg masła
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
Krok po Kroku
-
Masło, mąkę i cukier puder mieszamy przez kilka minut do powstania grudek (nie chodzi nam tutaj o wyrobienie jednolitej masy). Wkładamy na około 20 min do lodówki.
-
Masło z cukrem rozpuszczamy. Po przestudzeniu dodajemy mleko, jajka i mąkę. Całość mieszamy mikserem.
-
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy zamrożone połówki śliwek (skórką do dołu) i wysypujemy kruszonkę.
-
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez koło 50 min (ciasto należy sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone i w razie potrzeby piec jeszcze przez kilka minut)