Logo uDolores.pl

Szybkie ciasto z mrożonymi śliwkami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Rozmiar blaszki: 28x22 cm.

Szybkie ciasto ze śliwkami to kolejny wiekowy przepis, ale tym razem pochodzi z przepisowego zeszytu mojej mamy. Potrzebujemy zaledwie kilku minut, aby je przygotować. Dodatek owoców powoduje, że nawet zimą mamy wrażenie że sezon na śliwki oraz truskawki jest w pełni. Wystarczy 1 kg mrożonych owoców, odrobinę szczerych chęci i mamy coś pysznego! Ciasto jest wilgotne, owoce, lekko kwaskowe, a słodycz zawdzięczamy kruszonce która wypełnia całą kompozycję. *Przygotowanie rozpoczynamy od kruszonki, ponieważ w tym czasie kiedy ona będzie odpoczywała w lodówce, będziemy mieli czas na przygotowanie ciasta.

Składniki

  • 25 dkg masła
  • 22 dkg cukru
  • 34 dkg mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku dopieczenia
  • 4-6 łyżek mleka
  • 3 jaja
  • 1 kg mrożonych śliwek (można użyć innych mrożonych owoców )

Składniki na kruszonkę

  • 10 dkg masła
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru pudru

Krok po Kroku

  1. Masło, mąkę i cukier puder mieszamy przez kilka minut do powstania grudek (nie chodzi nam tutaj o wyrobienie jednolitej masy). Wkładamy na około 20 min do lodówki.

  2. Masło z cukrem rozpuszczamy. Po przestudzeniu dodajemy mleko, jajka i mąkę. Całość mieszamy mikserem.

  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy zamrożone połówki śliwek (skórką do dołu) i wysypujemy kruszonkę.

  4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez koło 50 min (ciasto należy sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone i w razie potrzeby piec jeszcze przez kilka minut)