Logo uDolores.pl

Szybkie ciasto Magdy z jabłkami i bakaliami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy, która wiele lat temu poczęstowała mnie tym wspaniałym ciastem. Tak mi posmakowało, że poprosiłam o przepis. Sezon na orzechy i jabłka rozpoczął się już jakiś czas temu, więc jest to również pora na powrót do tego znakomitego jesiennego przepisu. Dodam tylko, że jest to ciasto którym na pewno zaskoczymy swoich gości a wykonanie jest tak proste, że każdy z łatwością sobie z nim poradzi.

Składniki

  • 6 dużych jabłek – około 1 kg
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok po kroku

  1. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm kostkę, mieszamy z orzechami i rodzynkami pozostawiamy na 30 min.

  2. Jaja ucieramy z cukrem i powoli dodajemy mąkę, olej, proszek, i sodę. Na koniec delikatnie mieszamy całość z orzechami i owocami.

  3. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 min. Czas pieczenia może się wydłużyć.