Logo uDolores.pl

Szparagowe Love

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dziś pora na szparagowe love tak nazwaliśmy to szybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam to jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie.

Składniki na klopsiki

  • 30dkg mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Garść pokrojonego szczypioru
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Składniki na sos

  • 1 pęczek szparag
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml śmietany 30 %
  • Sól, biały pieprz

Krok po Kroku

  1. Z mięsa, jajka, zieleniny i przypraw wyrabiamy masę z której formujemy klopsiki (ręce moczymy w wodzie to bardzo ułatwia formowanie) wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

  2. Szparagi przełamujemy, twardszą część obieramy i gotujemy przez około 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (cukier spowoduje, że szparagi zatrzymają swój kolor). Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Przelewamy zimną wodą, osuszamy i kroimy 1,5 cm kawałki.

  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone szparagi bez główek, smażymy przez kilka minut następnie wlewamy śmietanę dokładamy klopsiki i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy główki szparagów i redukujemy sos, doprawiamy solą i białym pieprzem. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje możemy rozprowadzić go niewielka ilością wody.

  4. Dowolny makaron (u mnie spaghetti) gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gorący wykładamy na talerz i polewamy sosem z klopsikami.