Szparagowe Love
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dziś pora na szparagowe love tak nazwaliśmy to szybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam to jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie.
Składniki na klopsiki
- 30dkg mielonego mięsa
- 1 jajko
- Garść posiekanej natki pietruszki
- Garść pokrojonego szczypioru
- Bułka tarta do obtoczenia
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Składniki na sos
- 1 pęczek szparag
- 2 łyżki masła
- 400 ml śmietany 30 %
- Sól, biały pieprz
Krok po Kroku
-
Z mięsa, jajka, zieleniny i przypraw wyrabiamy masę z której formujemy klopsiki (ręce moczymy w wodzie to bardzo ułatwia formowanie) wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
-
Szparagi przełamujemy, twardszą część obieramy i gotujemy przez około 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (cukier spowoduje, że szparagi zatrzymają swój kolor). Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Przelewamy zimną wodą, osuszamy i kroimy 1,5 cm kawałki.
-
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone szparagi bez główek, smażymy przez kilka minut następnie wlewamy śmietanę dokładamy klopsiki i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy główki szparagów i redukujemy sos, doprawiamy solą i białym pieprzem. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje możemy rozprowadzić go niewielka ilością wody.
-
Dowolny makaron (u mnie spaghetti) gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gorący wykładamy na talerz i polewamy sosem z klopsikami.