Szarlotka z kisielem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Rozmiar tortownicy : 28cm.
Szarlotka taka, szarlotka owaka, ale jeszcze nie było mojej ulubionej którą piekę od kilkunastu (no dobra, kilkudziesięciu) lat. Zwykła, prosta, która zawsze wychodzi a do tego wszyscy jedzący są mega zachwyceni. Można posypać ją cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje również z lodami.
Składniki na Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dkg masła (można wykorzystać margarynę)
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę
- 1 kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek (polecam szarą renetę).
- 1-2 łyżki cynamonu (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy cynamon)
- 1 kisiel
- Cukier do smaku
Krok po Kroku
-
Z podanych składników, przygotowujemy ciasto. Zagniatając kilkoma ruchami (u mnie zagniata robot planetarny 1. i wkładamy do lodówki na około godzinę. 3/4 ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem.
-
Wszystkie składniki na masę jabłkową łączymy wykładamy na ciasto. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
-
Pieczemy w 180 stopniach przez 45- 50 min
*Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem.