Logo uDolores.pl

Szarlotka z kisielem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Rozmiar tortownicy : 28cm.

Szarlotka taka, szarlotka owaka, ale jeszcze nie było mojej ulubionej którą piekę od kilkunastu (no dobra, kilkudziesięciu) lat. Zwykła, prosta, która zawsze wychodzi a do tego wszyscy jedzący są mega zachwyceni. Można posypać ją cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje również z lodami.

Składniki na Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg masła (można wykorzystać margarynę)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę

  • 1 kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek (polecam szarą renetę).
  • 1-2 łyżki cynamonu (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy cynamon)
  • 1 kisiel
  • Cukier do smaku

Krok po Kroku

  1. Z podanych składników, przygotowujemy ciasto. Zagniatając kilkoma ruchami (u mnie zagniata robot planetarny 1. i wkładamy do lodówki na około godzinę. 3/4 ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem.

  2. Wszystkie składniki na masę jabłkową łączymy wykładamy na ciasto. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 45- 50 min

*Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem.