Logo uDolores.pl

Szalony jabłecznik

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Połowa listopada to czas, w którym zaczynamy planować co w tym roku upieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego a dzięki kokosowej posypce poczujemy się jak w niebie.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję 1 łyżkę kisielu wiśniowego)
  • 15 dkg. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z 1/2 cytryny łączymy z połową szklanki przegotowanej wody i do nasączenia biszkoptu.
  • 20 dkg herbatników (ilość jest uzależniona od wielkości blaszki)

Krok po Kroku

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Drewnianą łyżką delikatnie wrabiamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę biszkoptową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 do 30 minut.

Składniki na masę jabłkową

  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki poziomkowe (smak galaretek zależy tylko od tego jaki smak owoców chcemy uzyskać)
  • 3 szklanki gorącej wody

Krok po Kroku

  1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i prażymy przez kilka minut. Ściągamy z ognia i dodajemy galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody. Odstawiamy do momentu aż zaczną tężeć.

Składniki na masę śmietanową

  • 330 ml. śmietany 30%
  • 50 gr. cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml. wody

Krok po Kroku

  1. Śmietanę ubijamy. Po kilku minutach dodajemy cukier puder i pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę.

Składniki na posypkę kokosową

  • 10 dkg. wiórek kokosowych
  • 7 dkg. masła
  • 3 łyżki cukru

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki posypki umieszczamy na patelni i delikatnie smażymy do momentu aż uzyskamy złoty kolor. Wysypujemy posypkę na ręcznik papierowy.

  2. Biszkopt nasączamy i wykładamy tężejące owoce. Następnie układamy warstwę herbatników. Czekamy do momentu aż całość będzie zimna. Wykładamy przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy kokosem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

  3. Nadmiar posypki przechowuję w szczelnie zamknięty słoiku i wykorzystuję do innych ciast.