Szalony jabłecznik
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Połowa listopada to czas, w którym zaczynamy planować co w tym roku upieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego a dzięki kokosowej posypce poczujemy się jak w niebie.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję 1 łyżkę kisielu wiśniowego)
- 15 dkg. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sok z 1/2 cytryny łączymy z połową szklanki przegotowanej wody i do nasączenia biszkoptu.
- 20 dkg herbatników (ilość jest uzależniona od wielkości blaszki)
Krok po Kroku
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Drewnianą łyżką delikatnie wrabiamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę biszkoptową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 do 30 minut.
Składniki na masę jabłkową
- 1 kg jabłek
- 3 galaretki poziomkowe (smak galaretek zależy tylko od tego jaki smak owoców chcemy uzyskać)
- 3 szklanki gorącej wody
Krok po Kroku
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i prażymy przez kilka minut. Ściągamy z ognia i dodajemy galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody. Odstawiamy do momentu aż zaczną tężeć.
Składniki na masę śmietanową
- 330 ml. śmietany 30%
- 50 gr. cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml. wody
Krok po Kroku
- Śmietanę ubijamy. Po kilku minutach dodajemy cukier puder i pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę.
Składniki na posypkę kokosową
- 10 dkg. wiórek kokosowych
- 7 dkg. masła
- 3 łyżki cukru
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki posypki umieszczamy na patelni i delikatnie smażymy do momentu aż uzyskamy złoty kolor. Wysypujemy posypkę na ręcznik papierowy.
-
Biszkopt nasączamy i wykładamy tężejące owoce. Następnie układamy warstwę herbatników. Czekamy do momentu aż całość będzie zimna. Wykładamy przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy kokosem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
-
Nadmiar posypki przechowuję w szczelnie zamknięty słoiku i wykorzystuję do innych ciast.