Logo uDolores.pl

Sylwestrowe grzanki z pastą surimi

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Sylwester w domu to okazja do tego, aby zaskoczyć znajomych i domowników ciekawą przekąską. Moją ulubioną i sprawdzoną jest pasta z paluszków surimi. Zaskakująco ciekawy smak, kilka składników a do tego wykonanie zajmuje kilkanaście minut. Grzanki jak i pastę można przygotować dzień wcześniej (pastę oczywiście przechowujemy w lodówce)

Składniki na pastę

  • 25 dkg. paluszków surimi
  • 20 dkg. kremowego serka naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
  • Sól, pieprz do smaku

Krok po Kroku

  1. Do małego garnka wkładamy obrane z folii paluszki i dolewamy 50 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką i parzymy na małym ogniu przez około 3 minuty do momentu odparowania wody.

  2. Przekładamy paluszki do blendera, dodajemy serek, imbir i przyprawy, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i wkładamy do lodówki.

Składniki na grzanki

  • 1 bułka paryska
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • Szczypta soli do roztarcia czosnku

Krok po Kroku

  1. Przeciśnięty przez praskę czosnek delikatnie posypujemy solą i rozcieramy łyżką. Następnie dodajemy olej i mieszamy.

  2. Bułkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy jedną stronę olejem i układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 6-8 minut (do uzyskania złotego koloru).

  3. Wystudzone grzanki smarujemy pastą. Dekorujemy plasterkiem jajka, ogórka konserwowego i szczypiorkiem.