Sylwestrowe grzanki z pastą surimi
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sylwester w domu to okazja do tego, aby zaskoczyć znajomych i domowników ciekawą przekąską. Moją ulubioną i sprawdzoną jest pasta z paluszków surimi. Zaskakująco ciekawy smak, kilka składników a do tego wykonanie zajmuje kilkanaście minut. Grzanki jak i pastę można przygotować dzień wcześniej (pastę oczywiście przechowujemy w lodówce)
Składniki na pastę
- 25 dkg. paluszków surimi
- 20 dkg. kremowego serka naturalnego
- 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
- Sól, pieprz do smaku
Krok po Kroku
-
Do małego garnka wkładamy obrane z folii paluszki i dolewamy 50 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką i parzymy na małym ogniu przez około 3 minuty do momentu odparowania wody.
-
Przekładamy paluszki do blendera, dodajemy serek, imbir i przyprawy, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i wkładamy do lodówki.
Składniki na grzanki
- 1 bułka paryska
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- Szczypta soli do roztarcia czosnku
Krok po Kroku
-
Przeciśnięty przez praskę czosnek delikatnie posypujemy solą i rozcieramy łyżką. Następnie dodajemy olej i mieszamy.
-
Bułkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy jedną stronę olejem i układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 6-8 minut (do uzyskania złotego koloru).
-
Wystudzone grzanki smarujemy pastą. Dekorujemy plasterkiem jajka, ogórka konserwowego i szczypiorkiem.