Logo uDolores.pl

Surówka z kapusty i buraków

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Na bazarkach od dawna można kupić piękną, młodą kapustę. Ja często miałam kłopot z jej wykorzystaniem, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Młoda kapusta ma to do siebie, że szybko puszcza soki i robi się niesmaczna, dlatego przygotowałam zalewę i całość wylądowała w lodówce. Po pierwszym dniu leżakowania okazało się, że zawartość pierwszego słoika został unicestwiony, tak więc mogę powiedzieć, że była ona idealna! Następnego dnia z drugim stało się to samo.

Składniki

  • 1 kg poszatkowanej kapusty
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże surowe marchewki
  • 1 pęczek koperku

Składniki na zalewę

  • 3 szkl wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Krok po Kroku

  1. Kapustę drobno szatkujemy, buraki i marchewkę kroimy w cienkie słupki ( ja użyłam tarki do warzyw po koreańsku ), cebulę w cieniutkie pióra.

  2. Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa (nadal omijamy koperek ) i mieszamy. Przykrywamy szczelnie pokrywką i po kilku minutach ponownie mieszamy całość . Pozostawiamy na noc do ostygnięcia następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy i przekładamy do słoików, wkładamy do lodówki i o ile Wam się to uda to pozostawiamy na 3 dni (u mnie jeszcze nigdy tyle nie stała)