Surówka z kapusty i buraków
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Na bazarkach od dawna można kupić piękną, młodą kapustę. Ja często miałam kłopot z jej wykorzystaniem, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Młoda kapusta ma to do siebie, że szybko puszcza soki i robi się niesmaczna, dlatego przygotowałam zalewę i całość wylądowała w lodówce. Po pierwszym dniu leżakowania okazało się, że zawartość pierwszego słoika został unicestwiony, tak więc mogę powiedzieć, że była ona idealna! Następnego dnia z drugim stało się to samo.
Składniki
- 1 kg poszatkowanej kapusty
- 2 duże ugotowane buraki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże surowe marchewki
- 1 pęczek koperku
Składniki na zalewę
- 3 szkl wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Krok po Kroku
-
Kapustę drobno szatkujemy, buraki i marchewkę kroimy w cienkie słupki ( ja użyłam tarki do warzyw po koreańsku ), cebulę w cieniutkie pióra.
-
Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa (nadal omijamy koperek ) i mieszamy. Przykrywamy szczelnie pokrywką i po kilku minutach ponownie mieszamy całość . Pozostawiamy na noc do ostygnięcia następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy i przekładamy do słoików, wkładamy do lodówki i o ile Wam się to uda to pozostawiamy na 3 dni (u mnie jeszcze nigdy tyle nie stała)