Oszukaniec śmietanowo-jogurtowy z czerwoną porzeczką
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Wielkość tortownicy : 22 cm.
Dziś proponuję wam ciasto, które powstało pod wpływem mojej zachcianki... Miałam ochotę na coś słodkiego, a w lodówce znalazłam tylko opakowanie jogurtu, śmietanę i porzeczki. Tak powstał porzeczkowy oszukaniec! Nazwałam go tak, ponieważ smakuje on jak sernik a nie ma w nim nawet odrobiny sera. Myślę, że równie genialnie będzie smakował z innymi owocami, dlatego następnym razem użyje malin.
Składniki
-
400 ml. jogurtu naturalnego typu grecki
-
400 ml. śmietany 18%
-
5 jajek
-
3/4 szkl. cukru
-
4 łyżki mąki kukurydzianej
Krok po kroku
- Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę, stopniowo dodajemy śmietanę, mąkę i jogurt.
- W wysokim naczyniu umieszczamy białka i ubijamy na sztywno, przekładamy do pozostałych składników i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.
- Tortownice smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ponieważ ciasto pieczemy w kąpieli wodnej, to owijamy formę folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownice umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam wyższej blaszki pochodzącej z oryginalnego wyposażenia piekarnika) i zalewamy wodą do 1/2 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.