Logo uDolores.pl

Śliwkowo-orzechowa wariacja

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ciasto jakie dzisiaj chcę zaproponować to moja wariacja jesiennych smaków. Połączenie wilgotnego ciasta, powideł śliwkowych, bezy i masy orzechowej zdecydowanie zadowoli każdego miłośnika takich słodkości.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 szkl. cukru

Krok po Kroku

  1. Kefir i sodę łączymy w wysokim naczyniu (ponieważ będzie się pienić), i jednocześnie ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.

  2. Wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka (kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy).

Składniki na bezę

  • 4 białka jaj
  • 24 dkg. drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krok po Kroku

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy powoli i dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dolewamy sok z cytryny. Suszymy bezę w temperaturze 95 stopni przez około 1 godz. Następnie zwiększamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez kolejną godzinę.

Składniki na masę

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 20 dkg. uprażonych lekko rozdrobnionych orzechów.
  • Dodatkowo pół słoika powideł śliwkowych

Krok po Kroku

  1. Miękkie masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce mleka. Pod koniec dodajemy orzechy.

  2. Ostudzone ciasto przecinamy w pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy połowę masy na wierzch, a następnie bezowy blat. Następnie nakładamy pozostałą część masy i druga część ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować polewą czekoladową lub frużeliną śliwkową.