Śliwkowo-orzechowa wariacja
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Ciasto jakie dzisiaj chcę zaproponować to moja wariacja jesiennych smaków. Połączenie wilgotnego ciasta, powideł śliwkowych, bezy i masy orzechowej zdecydowanie zadowoli każdego miłośnika takich słodkości.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki sody
- 1 szkl. kefiru
- 1 szkl. cukru
Krok po Kroku
-
Kefir i sodę łączymy w wysokim naczyniu (ponieważ będzie się pienić), i jednocześnie ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.
-
Wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka (kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy).
Składniki na bezę
- 4 białka jaj
- 24 dkg. drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Krok po Kroku
- Białka w temperaturze pokojowej ubijamy powoli i dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dolewamy sok z cytryny. Suszymy bezę w temperaturze 95 stopni przez około 1 godz. Następnie zwiększamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez kolejną godzinę.
Składniki na masę
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 kostka miękkiego masła
- 20 dkg. uprażonych lekko rozdrobnionych orzechów.
- Dodatkowo pół słoika powideł śliwkowych
Krok po Kroku
-
Miękkie masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce mleka. Pod koniec dodajemy orzechy.
-
Ostudzone ciasto przecinamy w pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy połowę masy na wierzch, a następnie bezowy blat. Następnie nakładamy pozostałą część masy i druga część ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować polewą czekoladową lub frużeliną śliwkową.