Logo uDolores.pl

Śledzie z zielonym ogórkiem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Kilka a może i nawet kilkanaście lat temu pierwszy raz miałam okazje skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Byłam ciekawa smaku i przyznam że nie zawiodłam się. Przygotowuje je dość często i przechowuję w lodówce a od kilku lat stały się naszą obowiązkową potrawą na wigilijnym stole.

Składniki

  • 1/2 kg. śledzi ala matjas
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 4-5 łyżek octu
  • Pieprz
  • Odrobina soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklarniowy ogórek
  • 2 średniej wielkości cebule

Krok po Kroku

  1. Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki.

  2. Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki.

  3. Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem.

  4. W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy w lodówce na kilka dni.