Śledzie z zielonym ogórkiem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Kilka a może i nawet kilkanaście lat temu pierwszy raz miałam okazje skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Byłam ciekawa smaku i przyznam że nie zawiodłam się. Przygotowuje je dość często i przechowuję w lodówce a od kilku lat stały się naszą obowiązkową potrawą na wigilijnym stole.
Składniki
- 1/2 kg. śledzi ala matjas
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 4-5 łyżek octu
- Pieprz
- Odrobina soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklarniowy ogórek
- 2 średniej wielkości cebule
Krok po Kroku
-
Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki.
-
Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki.
-
Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem.
-
W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy w lodówce na kilka dni.