Śledzie z kiszoną kapustą
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego.
Składniki
- 6 filetów śledziowych (a’la matjas)
- 1 szkl. mleka
- 15 dkg. kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 słodkie jabłko
Składniki na zalewę
- Sok z 4 cytryn
- Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku z cytryn)
- 1 łyżka cukru (można pominąć)
- 1 liść laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Krok po Kroku
-
Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.
-
Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko kroimy w słupki a cebulę w pióra .
-
Śledzie napełniamy warzywami i zawijamy rolmopsy.
-
Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i następnie studzimy. Śledzie układamy ciasno w słoiku, zalewamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki.