Logo uDolores.pl

Śledzie z kiszoną kapustą

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych (a’la matjas)
  • 1 szkl. mleka
  • 15 dkg. kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słodkie jabłko

Składniki na zalewę

  • Sok z 4 cytryn
  • Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku z cytryn)
  • 1 łyżka cukru (można pominąć)
  • 1 liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Krok po Kroku

  1. Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.

  2. Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko kroimy w słupki a cebulę w pióra .

  3. Śledzie napełniamy warzywami i zawijamy rolmopsy.

  4. Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i następnie studzimy. Śledzie układamy ciasno w słoiku, zalewamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki.