Śledzie w passacie pomidorowej
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dziś chcę Wam zaproponować śledzie, które są prawdopodobnie moimi ulubionymi. Duża ilość cebuli łącząca się z winnym sosem pomidorowym to smaki, które zachwycą każdego wielbiciela tej jakże znanej i kochanej ryby. Tak przyrządzone śledzie można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Przepis można wzbogacać na wiele sposobów, ja dodaję do cebuli np. żurawinę, płatki chili jak również suszone pomidory.
Składniki
- 1/2 kg śledzi a,la matias
- 70 dkg cebuli
- 3/4 szklanki oleju
- 700 ml. passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki octu (proponuję na początku dodać mniej ponieważ pomidory mogą być dość kwaśne)
- 3 łyżki cukru
- płatki chili (jeśli ktoś lubi )
- pieprz i sól według uznania pamiętając, że śledzie są delikatnie słone.
Krok po Kroku
-
Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następnie kroimy w 2 cm kawałki.
-
Cebulę kroimy w paski, rozgrzewamy olej o smażymy przez kilka minut. Patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne kilka minut. Dodajemy pomidory, ocet, cukier i paprykę. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu na 5 min.
-
Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z zimna cebulą. Pozostawiamy w lodówce na około 2 doby.