Logo uDolores.pl

Śledzie w passacie pomidorowej

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dziś chcę Wam zaproponować śledzie, które są prawdopodobnie moimi ulubionymi. Duża ilość cebuli łącząca się z winnym sosem pomidorowym to smaki, które zachwycą każdego wielbiciela tej jakże znanej i kochanej ryby. Tak przyrządzone śledzie można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Przepis można wzbogacać na wiele sposobów, ja dodaję do cebuli np. żurawinę, płatki chili jak również suszone pomidory.

Składniki

  • 1/2 kg śledzi a,la matias
  • 70 dkg cebuli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 700 ml. passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki octu (proponuję na początku dodać mniej ponieważ pomidory mogą być dość kwaśne)
  • 3 łyżki cukru
  • płatki chili (jeśli ktoś lubi )
  • pieprz i sól według uznania pamiętając, że śledzie są delikatnie słone.

Krok po Kroku

  1. Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następnie kroimy w 2 cm kawałki.

  2. Cebulę kroimy w paski, rozgrzewamy olej o smażymy przez kilka minut. Patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne kilka minut. Dodajemy pomidory, ocet, cukier i paprykę. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu na 5 min.

  3. Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z zimna cebulą. Pozostawiamy w lodówce na około 2 doby.