Serowe ślimaki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich formę na ślimaki . Niesamowicie smaczne, z dużą ilością sera (z tradycyjnych bułek mój syn zawsze wyjadał tylko serowy środek), natomiast ślimaki zjada w całości. W niedzielę zaprosiłam znajomych i postanowiłam ponownie je upiec i ku mojej wielkiej radości achów i ochów nie było końca. Myślę, że ogromny wpływ na smak ma polewa którą pierwszy raz zastosowałam banalna, a jednak ewidentnie podbija smak sera. Ponieważ do masy serowej użyłam skórki z pomarańczy to pozostała mi niewykorzystana pomarańcza a jak wiadomo nic nie może się zmarnować, dlatego z cząstek owocu wykroiłam fileciki (chodzi o usunięcie białej skórki łączącej cząstki) i ułożyłam równolegle z brzegiem ciasta od którego rozpoczęłam zawijanie. Obiecuję, że tak przygotowane ślimaki zachwycą każdego.
Składniki na ciasto
- 350 gr. mąki
- 10 gr. drożdży
- 100 ml. mleka
- 50 gr. cukru
- 50 gr. masła
- 70 gr. kwaśnej śmietany
- Szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 1/2 kg twarogu w kostce
- 1 jajko
- 100 g. cukru
- Tarta skórka z jednej pomarańczy
- Wyfiletowane cząstki pomarańczy
Składniki na polewę
- 200 gr. kwaśnej śmietany
- 3 łyżka cukru
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrabiać przez kilkanaście minut. Pozostawić pod przykryciem na około 30 min (ja wkładam je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni).
-
Ser gnieciemy widelcem, dodajemy jajko, cukier i startą skórkę z pomarańczy (jeśli wolicie słodsze nadzienie proponuję dodać cukier według własnego uznania).
-
Wyrośnięte ciasto kilkoma rucham zagniatamy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm nadając mu kształt prostokąta. Nakładamy masę serową i układamy filety z pomarańczy. Całość zwijamy w rulon. Kroimy ostrym nożem tak aby powstało około 20 plastrów.
-
Układamy na blaszce w odstępach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
-
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 15 min na złoty kolor.
-
Podczas pieczenia wykonujemy polewę. Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy gorące ślimaki.