Logo uDolores.pl

Serowe ślimaki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilość : 20 szt.

Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich formę na ślimaki . Niesamowicie smaczne, z dużą ilością sera (z tradycyjnych bułek mój syn zawsze wyjadał tylko serowy środek), natomiast ślimaki zjada w całości. W niedzielę zaprosiłam znajomych i postanowiłam ponownie je upiec i ku mojej wielkiej radości achów i ochów nie było końca. Myślę, że ogromny wpływ na smak ma polewa którą pierwszy raz zastosowałam banalna, a jednak ewidentnie podbija smak sera. Ponieważ do masy serowej użyłam skórki z pomarańczy to pozostała mi niewykorzystana pomarańcza a jak wiadomo nic nie może się zmarnować, dlatego z cząstek owocu wykroiłam fileciki (chodzi o usunięcie białej skórki łączącej cząstki) i ułożyłam równolegle z brzegiem ciasta od którego rozpoczęłam zawijanie. Obiecuję, że tak przygotowane ślimaki zachwycą każdego.

Składniki na ciasto

  • 350 gr. mąki
  • 10 gr. drożdży
  • 100 ml. mleka
  • 50 gr. cukru
  • 50 gr. masła
  • 70 gr. kwaśnej śmietany
  • Szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 1/2 kg twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 100 g. cukru
  • Tarta skórka z jednej pomarańczy
  • Wyfiletowane cząstki pomarańczy

Składniki na polewę

  • 200 gr. kwaśnej śmietany
  • 3 łyżka cukru

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrabiać przez kilkanaście minut. Pozostawić pod przykryciem na około 30 min (ja wkładam je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni).

  2. Ser gnieciemy widelcem, dodajemy jajko, cukier i startą skórkę z pomarańczy (jeśli wolicie słodsze nadzienie proponuję dodać cukier według własnego uznania).

  3. Wyrośnięte ciasto kilkoma rucham zagniatamy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm nadając mu kształt prostokąta. Nakładamy masę serową i układamy filety z pomarańczy. Całość zwijamy w rulon. Kroimy ostrym nożem tak aby powstało około 20 plastrów.

  4. Układamy na blaszce w odstępach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 15 min na złoty kolor.

  6. Podczas pieczenia wykonujemy polewę. Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy gorące ślimaki.