Logo uDolores.pl

Serowe bułeczki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Wstałam rano i tak mnie jakoś naszło na słodkie bułki. Ponieważ moja rodzinka uwielbia te z nadzieniem serowym, więc nie pozostało mi nic innego, jak zaskoczyć ich pachnącymi bułeczkami z serem, musem rabarbarowym i maślaną kruszonką. Przepisów na bułki z serem jest masa, ale moje są zdecydowanie inne. Do przygotowania użyłam ciasta serowego (bez grama drożdży), dlatego są one wyśmienitą alternatywą dla tych, którzy nie lubią pracować z tym rodzajem ciasta.

Składniki na ciasto

  • 25 dkg. zmielonego sera
  • 2 jajka
  • 25 dkg. mąki
  • 6 dkg. cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 25 dkg. twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka budyniu bez cukru

Składniki na kruszonkę

  • 6 dkg. cukru
  • 6 dkg. masła
  • 10 dkg mąki

Krok po kroku

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników (ciasto będzie dość luźne).
  2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy z sobą w blenderze.
  3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
  4. Ciasto wykładamy na posypana mąka stolnice i kilkoma ruchami tworzymy wałek. Dzielimy go na 8 części, formujemy kulki. Następnie spłaszczamy tworząc brzeg. Nakładamy łyżeczkę ulubionej marmolady, na nią ser a całość posypujemy kruszonką.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.