Serowe bułeczki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Wstałam rano i tak mnie jakoś naszło na słodkie bułki. Ponieważ moja rodzinka uwielbia te z nadzieniem serowym, więc nie pozostało mi nic innego, jak zaskoczyć ich pachnącymi bułeczkami z serem, musem rabarbarowym i maślaną kruszonką. Przepisów na bułki z serem jest masa, ale moje są zdecydowanie inne. Do przygotowania użyłam ciasta serowego (bez grama drożdży), dlatego są one wyśmienitą alternatywą dla tych, którzy nie lubią pracować z tym rodzajem ciasta.
Składniki na ciasto
- 25 dkg. zmielonego sera
- 2 jajka
- 25 dkg. mąki
- 6 dkg. cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 25 dkg. twarogu w kostce
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka budyniu bez cukru
Składniki na kruszonkę
- 6 dkg. cukru
- 6 dkg. masła
- 10 dkg mąki
Krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników (ciasto będzie dość luźne).
- Wszystkie składniki na masę serową łączymy z sobą w blenderze.
- Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
- Ciasto wykładamy na posypana mąka stolnice i kilkoma ruchami tworzymy wałek. Dzielimy go na 8 części, formujemy kulki. Następnie spłaszczamy tworząc brzeg. Nakładamy łyżeczkę ulubionej marmolady, na nią ser a całość posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.