Sernik z gatunku tych nieziemskich
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Przepis na ten sernik pozyskałam kilka lat temu i do dziś każdy kogo nim poczęstuje określa go jako NIEZIEMSKI i tak właśnie postanowiłam go nazwać. Szybki w wykonaniu, niewiarygodnie puszysty i wilgotny, myślę że i u Was zrobi wielką furorę! Idealna propozycja na świąteczny stół.
Składniki na ciasto
- 1/2 kostki masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
Krok po Kroku
1Wszystkie składniki łączymy (ja używam robota planetarnego). Kilkoma ruchami formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Składniki na masę serową
- 1 kg sera dwukrotnie przemielonego (ja używam ser z wiaderka )
- 6 żółtek
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szkl. oleju
-
Ser, olej, żółtka i budynie mieszamy.
-
Wszystkie 9 białek ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
-
Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową w jednolitą masę.
-
Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia następnie delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, żeby nie opadł.