Logo uDolores.pl

Sernik z gatunku tych nieziemskich

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Wielkość blaszki: 34x24 cm.

Przepis na ten sernik pozyskałam kilka lat temu i do dziś każdy kogo nim poczęstuje określa go jako NIEZIEMSKI i tak właśnie postanowiłam go nazwać. Szybki w wykonaniu, niewiarygodnie puszysty i wilgotny, myślę że i u Was zrobi wielką furorę! Idealna propozycja na świąteczny stół.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki łączymy (ja używam robota planetarnego). Kilkoma ruchami formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera dwukrotnie przemielonego (ja używam ser z wiaderka )
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  1. Ser, olej, żółtka i budynie mieszamy.

  2. Wszystkie 9 białek ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.

  3. Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową w jednolitą masę.

  4. Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia następnie delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, żeby nie opadł.