Sernik gotowany z polewą czekoladową
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami na stołach będą królować mazurki, baby, serniki dlatego dziś przepis na sernik gotowany. Oczywiście nie byłabym sobą pozostawiając przepis w oryginalnej formie, dlatego przedstawiam wam moją wersję sernika gotowanego.
Składniki na ciasto
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka amoniaku
- 1/2 szklanki śmietany
- 125 g margaryny
- 3 szklanki mąki
Krok po Kroku
-
Do mąki dodajemy margarynę, i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników: cukier puder, jajka oraz amoniak wymieszany ze śmietaną.
-
Wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 20 minut
-
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do takiej samej, prostokątnej formy, i pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Składniki na masę
- 1 kg sera (może być w wiaderku)
- 1 kostka masła
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
Krok po Kroku
-
Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem.
-
Do garnka dodajemy ser, 2 jajka oraz budyń i energicznie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
-
Upieczone wcześniej placki ciasta przekładamy gorącą masą.
-
Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej zostawić na całą noc).
Składniki na polewę
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 2 płaskie łyżki kakao
- 3-4 łyżki cukru
- 100 ml śmietany 30 %
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
-
Ciasto pokrywamy polewą.