Logo uDolores.pl

Sernik gotowany babci Stasi

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Wielkość tortownicy : 28cm.

Przyszła pora na przepis, który jest w naszej rodzinie od lat. Sernik gotowany to ulubiony sernik mojego syna. Ilekroć zapytam go co mam upiec to zawsze słyszę sernik gotowany babci! Właśnie zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie podzieliłam się z wami tym przepisem. Wykonanie masy serowej jest banalnie proste, a placki z dodatkiem miodu i sody po upieczeniu są bardzo twarde. Te w połączeniu z gorącą masa miękną. Jeśli wykonacie go na tortownicy to śmiało możecie podać go zamiast tortu.

Składniki na ciasto

  • 4 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 6 dkg masła (można użyć margaryny)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany

Krok po Kroku

  1. Miód i margarynę rozcieramy, dodajemy śmietanę i sodę, a jajka miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy z mąką i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez około 8 do 10 min.

Składniki na masę

  • 1 kg sera
  • 20 dkg masła
  • 2 szklanki cukru ( ja dodaję 1.5 szkl.)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem)

Krok po Kroku

  1. Masło, cukier, jajka i mąkę ucieramy i łączymy z serem i doprowadzamy do wrzenia. Placki przekładamy gorącą masą serową i odstawiamy na kilka godzin (ja pozostawiam na noc w lodówce).

Polewa

  • 8 dkg masła
  • 8 dkg cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 30%

Krok po Kroku

  1. Masło rozpuszczamy z cukrem, kakao mieszamy ze śmietaną, łączymy wszystko i gotujemy na małym ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć. Polewamy ciasto i zabieramy się za jedzenie.