Sernik chałwowy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sernik jaki dziś chcę Wam zaproponować powstał od początku do końca w mojej głowie. Byłam bardzo ciekawa czy takie połączenie będzie nam smakowało na szczęście wszyscy byli nim zachwycenie dlatego dziś postanowiłam podzielić się tym przepisem.
Składniki na ciasto
- 200 gr mąki
- 125 gr masła
- 50 gr. cukru pudru
- 3 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej)
Składniki na masę serową
- 200 gr chałwy (u mnie orzechowa)
- 1 kg sera
- 1 budyń śmietankowy
- 100 ml śmietany 30 %
- 100 gr cukru
- 2 jajka
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki na ciasto łączymy kilkoma ruchami i wkładamy do lodówki na około 30 min.
-
Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na tortownicę i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp 180 stopni.
-
Do sera dodajemy dwa żółtka, budyń, śmietanę, pokruszoną chałwę i dokładnie miksujemy.
-
Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich stopniowo cukier, następnie delikatnie łączymy z masą serową.
-
Na przestudzone ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min.
-
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.