Logo uDolores.pl

Sernik chałwowy

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Sernik jaki dziś chcę Wam zaproponować powstał od początku do końca w mojej głowie. Byłam bardzo ciekawa czy takie połączenie będzie nam smakowało na szczęście wszyscy byli nim zachwycenie dlatego dziś postanowiłam podzielić się tym przepisem.

Składniki na ciasto

  • 200 gr mąki
  • 125 gr masła
  • 50 gr. cukru pudru
  • 3 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej)

Składniki na masę serową

  • 200 gr chałwy (u mnie orzechowa)
  • 1 kg sera
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 gr cukru
  • 2 jajka

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy kilkoma ruchami i wkładamy do lodówki na około 30 min.

  2. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na tortownicę i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp 180 stopni.

  3. Do sera dodajemy dwa żółtka, budyń, śmietanę, pokruszoną chałwę i dokładnie miksujemy.

  4. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich stopniowo cukier, następnie delikatnie łączymy z masą serową.

  5. Na przestudzone ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min.

  6. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.